Psychiatrisch centrum start met pilootproject voor patiënten met burn-out: “De jongste maanden boomt het aantal nieuwe aanmeldingen”

Hannelore Smitz

Hannelore Smitz

Freelance Correspondent bij Het Nieuwsblad

Gerrit Het Nieuwsblad

KORTENBERG / BONHEIDEN / LEUVEN – 

Het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven – ook wel UPC Leuven – in Kortenberg start met een nieuw therapie-aanbod voor mensen met een burn-out. Absoluut nodig, want de voorspelde psychologische tsunami door de coronacrisis is duidelijk gearriveerd. “We krijgen tot drie keer zo veel nieuwe aanmeldingen”, klinkt het.

De voorspelde psychologische tsunami door de coronacrisis is duidelijk geland. Dat merkt ook klinisch psycholoog Gerrit Belis, die een eigen praktijk heeft in Bonheiden en ook actief is in het UPC Leuven in Kortenberg. “Mensen zijn al maandenlang ontdaan van hun uitlaatklep en ontspanningsmogelijkheden. Vakanties zijn minder kwalitatief. Daardoor ontstaat bij heel veel mensen een vorm van uitputting, die zich gaat vertalen in burn-outs en depressies”, zegt hij.

Belis werkte al langer aan een nieuw aanbod voor de behandeling voor burn-out. De coronacrisis maakt de nood nog groter, en dus komt de opstart van het pilootproject op het goede moment. Patiënten volgen in totaal tien sessies van anderhalf uur. “De nieuwe behandeling heeft twee hoofddoelen. Enerzijds wordt er veel aandacht gegeven aan de recuperatie van de uitputting. Er is aandacht voor het slaapherstel en het zoeken van een gezond dagritme. Tegelijk gaan we op zoek naar de identificatie van de persoonlijke en organisatorische risicofactoren, zelfs bij de bedrijven waar de patiënten werken. We gaan echt op zoek hoe hun terugkeer naar de werkvloer het beste kan verlopen. Zo willen we herval vermijden.”

Grotere zoektocht

Vooral de aandacht voor de recuperatie is momenteel een hele uitdaging. “Mensen die niet meer kunnen werken door een burn-out, help je normaal terug op weg via een gunstige daginvulling met potentieel aangename activiteiten en ontspanning. Daar zit momenteel wel een grotere zoektocht dan voor de crisis. Maar we gaan samen met de mensen op zoek”, aldus Belis.

“We hebben nu een goed uitgewerkt protocol, waarin ik echt geloof. We starten in UPC met een groep van acht personen die de tien sessies zullen volgen. Dat zal deels digitaal zijn, maar hopelijk ook snel op locatie. Al lijkt een digitaal basisaanbod ook goed, om dan later persoonlijk op verder te bouwen”, klinkt het nog.